ARTOVKA

 

rok: 2013
místo: Fryšták
spolupráce: arch. Pavel Míček

Jedna ze zahrad, kde méně je spíše více.  

DSC_0483.JPG

Parcela se nachází v centru malé obce, ze dvou stran sevřená sousedními domy. Zahradě dominuje dům, v tomto případě odarch. Pavla Míčka, ověnčen cenou Grand Prix Architektů 2013 v kategorii rodinný dům.

Pozemek klesající k jihu, tak trochu netypicky stranou od domu, nabízí nádherné výhledy na hladinu blízké přehradní nádrže a  na okolní zvlněné panorama kopců.

Bezprostřední okolí domu – vjezd, parking a terasa byla skvěle vyřešena díky pečlivé práci architekta, ale původní zahrada byla v tomto případě neudržovaným sadem bez „chuti a bez zápachu“.

Náš návrh byl postaven na myšlence zeleného labyrintu, do kterého jednoduše  vložíme vše potřebné -  původní staré stromy,  nové stromy,  umění, ale i kout pro odpočinek a relaxaci. Vzniklá myšlenka se nakonec proti studii tvarově zjednodušila, ale i tak se do v  budoucnosti vzniklých „zelených lagun“ vejde vše, co jsme zamýšleli.

Tímto byla postupně realizována levitující paluba z dubových trámů, naše oblíbené univerzální povalovadlo.

…a také první socha z cortenové oceli, která zahradě opravdu moc sluší.

Zrealizována byla i přístupová zahradní cestička ze žlutého mlatu, která vede od domu k budoucímu objektu garáží v nejnižší úrovni zahrady. Cesta je akcentována pražci a lučním kvítím.

Ano a nebojíme se to říci, je to právě louka, která nám vizuálně vyplnila a bohatstvím květů naplnila čas a prostor, potřebný k tomu, než bude zahrada „definitivně definována“ keřovým labyrintem. Ten je teď tak mlád, že se ještě v zahradě zatím nijak neuplatňuje.

Popravdě, nečekali jsme tak brzy, že zahrada začne tak krásně žít svými pohledy - těmi intimními, vnitřními…

…i těmi dálkovými, v kontextu s malebným okolím…