ATRIUM BRNO

rok: 2016
místo: Brno

Zajímavé zadání nás potkalo na jaře 2016, kdy jsme byli osloveni, abychom zrekonstruovali atrium v srdci administrativní budovy, kde sídlí zázemí firmy pro výrobu v oblasti elektronové mikroskopie.

Atrium sevřené ze čtyř stran skleněnými stěnami bylo nevyužívané a pusté, neboť jeho stav jednoduše řečeno ničím nelákal k pobytu a možná ani k pohledu. V létě se dle slov správce objektu měnilo v neobyvatelné „terárium“, ve kterém bylo značné horko, a zaměstnanci jej prakticky nevyužívali.

Řešením bylo v tomto případě navýšit objem zeleně, která má na všechny tyto neduhy blahodárný vliv. O pozitivním vlivu rostlin na pracující kancelářský lid již toho bylo mnoho popsáno a tak progresivní zaměstnavatel přistoupil ke změně…

Velké stávající truhlíky, byly osázeny rozložitými bambusy, které se krásně vizuálně propojily s rostlinami na chodbách. Důležitou roli zde hraje i podrost, který je vnímán člověkem sedícím i ležícím.

Strohou kompozici truhlíků doplnily ještě další, betonové, rozmístěné po stranách tak, aby se účinek zeleně mohl rovnoměrně rozptýlit v prostoru. Tato místa byla osázena trávami a barevnými trvalkami v poměru 1:1, zimní i letní aspekt tak zůstává v rovnováze.

Mezi jednotlivými ostrůvky zeleně pak už stačilo dřevěnou terasu doplnit barevným venkovním nábytkem. 

Uživatelé kanceláří si tak po ránu mohou vypít kafíčko mezi listím šelestících bambusů. A i v zimě, kdy už nebude tolik příležitostí k pobytu venku, jim stálezelená stébla určitě vytvoří příjemnou kulisu při pohledu od monitoru směrem ven.

Vzhledem k poloze atria (2. patro) se vlastně jedná o intenzivní střešní zahradu. Atrium bohužel nebylo v době svého vzniku vnímáno jako možná budoucí zelená oáza, takže zde například chybí rozvod vody. Navzdory počátečním nepříznivým okolnostem byla realizace téměř bez komplikací.  Také správce budov se o něj neuvěřitelně příkladně stará a všechny překážky a limity se vlivem péče na vzhledu atria nijak nepodepsaly. 

Doufáme, že si jej zaměstnanci užívají a je jim tam skvěle stejně jako nám, když jsme jej fotili…

Děkujeme všem!